Paşaköy Kasabası Tanıtım Forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Paşaköy Kasabası Tanıtım Forumu

www.pasakoy.org
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 İnternete nasıl erişiyorsunuz?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
mustafaasil
Albay
Albay



Mesaj Sayısı : 260
Yaş : 33
Kayıt tarihi : 07/08/07

İnternete nasıl erişiyorsunuz? Empty
MesajKonu: İnternete nasıl erişiyorsunuz?   İnternete nasıl erişiyorsunuz? EmptySalı Ağus. 14, 2007 7:50 am

Yüzyılın adından en çok söz ettiren ve kullanımı her geçen gün yaygınlaşan internete nasıl ulaşıyorsunuz? Genel olarak ev ve işyeri kullanıcı olarak ikiye ayrılan internet kullanıcıları için birden fazla internete ulaşma yolu var. Bu yazımızda internete ulaşma yollarından bahsedeceğiz.
Eğer yakın zamanda internete ulaşma yolunuzu değiştirmek istiyorsanız bu yazı size katkıda bulunabilir. Aslında her gelişmeden söz ederken ‘teknolojinin gelişmesine paralel olarak’ diye başladığımız beylik cümlesi burada da geçerli. Yani internete bağlantı şeklimiz teknolojinin gelişmesine bağlı olarak değişiyor. Daha düne kadar mobil iletişim gündemde yoktu. Ama artık cep telefonunuzdan bile internete ulaşıp, hem özel olarak hazırlanmış sayfalara ulaşabiliyor hem de e–posta okuyabiliyor ve gönderebiliyorsunuz. Bilgisayarlarla başlayan internet bağlantısı cep telefonu ile de sınırlı kalmadı, artık televizyonlar bile sanal âleme taşıyabiliyor.
Dünyanın en büyük modem üreticisi şirketlerinden 3Com’un internetin içerik (ses, görüntü ve grafik) ve programlar yönünden gelişmesinden dolayı modemin taşıyacağı yükün arttığına dikkat çekerek 56 K modem üretimini durdurmasına rağmen Türkiye’de hâlâ bu modemler kullanılıyor. Aslında, artık internete erişmek için 56 K’lık modem ve PC de gerekmiyor. Uydudan, kablolu yayına, cepten televizyona kadar geniş bir yelpazede yer alan elektronik aygıtlardan internete erişim sağlanabiliyor. Şimdi de bizi internete taşıyan sistemlere genel olarak bir bakalım.
Dial–Up erişim
Bu sisteme ‘çevirmeli ağ’ da denilmekte. Öncelikle bir bilgisayar ve size ait bir telefon hattı ve modeminiz olmalı. Sonra sizinle internet arasındaki bağlantıyı kuran, yani internete ulaştırma hizmeti veren herhangi bir ISS (internet servis sağlayıcı) firmasına abone olmalısınız. Daha sonra web sayfalarına ulaşmanızı sağlayan Internet Explorer veya Netscape Navigator gibi bir yazılıma ihtiyacınız var. Şimdi ISS’den aldığınız yazılımı bilgisayara kurarak, gerekli kullanıcı tanımları ve şifreleri girdikten sonra ISS’nin size vermiş olduğu internet erişim telefon numarasından Windows’un standart ‘çevirmeli ağ’ programını veya ISS’nin vermiş olduğu yazılımı kullanarak internete bağlanabilirsiniz.
Mobil cihazlarla internet
Cep telefonu ve avuç içi bilgisayarlar gibi cihazlarla da artık internete ulaşmak mümkün. Bunun için yine bir ISS’ye abone olmanız gerekiyor. Ayrıca bir modeme ihtiyaç duyma ise cihaza göre değişiyor. Çünkü bazı cihazlar modemle bütünleşik olarak kullanıma sunulurken, bazılarına sizin ayrı bir donanım olarak eklemeniz gerekmekte. Bu cihazlarla normal bir PC’nin internete bağlanmasını mukayese etmek zor. Çünkü yerine göre ve kullanım biçimine göre tercih söz konusu. Mobil internet erişimi içerisinde pek tutunamayan WAP ile bugünlerde adından sıkça söz ettiren GPRS’yi sayabiliriz.
Uydudan internete erişim
Önceleri telefon konuşmalarını iletmek için tasarlanan uydular, televizyon görüntülerinin naklinde önemli rol aldılar. Günümüzde ise artık internet bağlantılarının sağlanması için de aktif şekilde kullanılıyor. Uydu ile internet erişimi sayesinde; internet hızınız geleneksel modemlerden 40 kez hızlı olurken ISDN’den ise 4 kez daha hızlı olur. Uydudan internet erişimi için kişisel bilgisayar, uydu modemi, belli büyüklükte bir çanak anten ile veri gönderimi için Dial–Up modem (alternatif olarak Leased Line gibi karasal hatlar seçilebilir) gerekiyor. Kullanıcının sistemi kullanmak için önce ISS ile bağlantısını Dial–Up modem ile kurması gerekiyor.
Kablodan internet erişimi
Bugüne kadar sadece santrallar arasında ve şehirlerarası bağlantılarda kullanılan fiber optik artık evlere kadar götürülerek aboneye telefon, data, kiralık devreler, görüntülü telefon ve Kablo Tv hizmetlerini tek kablodan götürmek mümkün oldu. Kablodan internete erişim abonenin, temin edeceği ve bilgisayarına bağlayacağı bir kablo–modem vasıtası ile Kablo T şebekesi üzerinden yapılıyor. Bu uygulamanın telefon modemlerine göre en belirgin avantajı, erişim hızının çok daha yüksek olması ve televizyon yayınları gibi internet bağlantınızın her zaman açık olmasıdır.
ADSL
Asimetrik Sayısal Abone Hattı olarak tanımlanan ADSL, mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisi. ADSL, mevcut telefon hattının daha verimli kullanılmasını sağlamakta. Bu teknoloji data ve ses şebekelerini aynı anda kullanmamıza imkan vermekte.
Leased Line
ISS ile müşteri durumundaki kurum arasında Telekom tarafından oluşturulan kiralanmış yüksek kapasiteli, kalıcı bir haberleşme devresi. Kiralık hatlar genellikle noktadan noktaya iletişim sağlar. Base band denilen yüksek bant genişliğine sahip modemlerle internet IP trafiğini yönlendirme görevi yapan Router’lar kullanılır. 24 saat hat bağlantısı esasına göre çalışan Leased Line hatları için bağlantı hızı ile ISS ile kurum arasındaki mesafenin uzaklığına göre Telekom’a aylık sabit ücret ödenir.
Frame Relay
Frame Relay tüm dünyada yaygın olarak kullanılan paket anahtarlamalı bir teknolojidir. Leased Line’a göre daha ucuz olduğu için daha çok tercih edilen bir haberleşme teknolojisidir. Gene Frame Relay bağlantısı gerçekleştirebilmek için yüksek bant genişliğine sahip modem ve Router gereklidir. Anahtarlanmış paket teknolojisine dayanan Frame Relay iletilecek veriyi küçük paketlere bölerek gönderir. Bu paketler iletilecek olan adresi, gönderenin adresini ve orijinal mesajın bir parçasını içerir.
ISDN
Integrated Services Digital Network sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ISDN; ses, görüntü, veri gibi her türlü bilginin sayısal bir ortamda birleştirilip aynı hat üzerinden iletilmesinin sağlandığı bir haberleşme ağı. İletim kalitesi normal telefon hattından daha yüksek. ISDN hata oranı düşük, güvenli ve sınırsız bir haberleşme sağlamakta. ISDN ile telefon konuşmalarımızı yaparken aynı anda bilgisayarımız ile internete bağlanıp dosya transferi yapabiliriz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://mustafaasil66.sitemynet.com/mizah/
 
İnternete nasıl erişiyorsunuz?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paşaköy Kasabası Tanıtım Forumu :: BİLGİSAYAR :: İnternet Dünyası-
Buraya geçin: